CUPLUL ESTE O RESURSĂ FUNDAMENTALĂ DE VIAŢĂ

Prima postare pe blog este important să fie despre o convingere profundă care îmi ghidează şi influenţează major alegerile în viaţa profesională şi personală: cuplul este o resursă fundamentală de viaţă.

Sunt fascinată de cupluri de când mă ştiu. Unii oameni sunt fascinaţi de stele, alţii de fauna marină, alţii de cifre ş.a.m.d. Eu sunt fascinată de cupluri! Copil fiind, dacă vedeam un bărbat sau o femeie, eram dornică şi curioasă să-i cunosc şi perechea, să-i văd împreună pentru a surprinde cum interacţionează. Eram atentă la detalii. 

Acum, ca specialist format pe terapia de cuplu, sunt fascinată de cum se creează, cum funcţionează, care sunt legile, forţele care animă cuplul şi ce poate să-l hrănească şi ce poate să-l distrugă. Terapia Centrată pe Emoţii (EFT – Emotionally Focused Therapy) a venit să-mi valideze cele mai adânci convingeri şi am perceput-o ca pe „limba maternă” după ce toată viaţa fusesem în situaţia de a vorbi limbi mai mult sau mai puţin străine.  In EFT totul se leagă într-un înţeles firesc şi profund în acelaşi timp. Fascinaţia mea pentru cupluri a atins noi culmi şi noi subtilităţi care au făcut lumină în mintea şi în sufletul meu. EFT mi-a dat o hartă pentru a înţelege iubirea la alt nivel, mai profund, şi instrumente concrete şi eficiente de a ajuta cuplurile aflate în impas să depăşească provocările ce le afectează relaţia. Eu practic această metodă de terapie cu convingerea profundă că ajută partenerii cuplurilor să vindece emoţii profunde (tristeţe, singurătate, neputinţă, deznădejde…) ce sunt ascunse sub cele vizibile (furie, frică, dezamăgire, frustrare …).

În viaţa personală mi-am dorit mai mult decât orice altceva să-mi găsesc omul cu care să-mi trăiesc viaţa, pe care să-l iubesc cu pasiune şi să pot contribui la fericirea lui şi el să facă acelaşi lucru în existenţa mea. A fost ţelul pentru care am depus cel mai mare efort şi pentru o durată impresionantă de timp (am amintiri clare că la 12 ani deja mă gândeam cum o să fie viaţa mea cu El şi suntem împreună de când aveam 27 de ani!). După 26 ani de căsnicie într-o relaţie vie, cu suişuri şi coborâşuri, am aceeaşi convingere că partenerul potrivit de cuplu este o resursă fundamentală de viaţă!  Să fiu cu omul potrivit a fost şi este piatra de temelie pentru viaţa mea împlinită. Am  tot afirmat către mine şi toţi din jur că visul meu este să-l găsesc, să creştem împreună, pentru ca apoi restul reuşitelor să vină de la sine, ca o consecinţă firească izvorâtă din ceea ce sunt eu împreună cu El. De aceea consider că viaţa este mai frumoasă şi mai uşoară dacă ai alături persoana potrivită, cu alte cuvinte este „resursă fundamentală de viaţă”. A fost şi este visul meu personal. Şi a-i însoţi pe oameni în drumul vindecării relaţiei de iubire existente sau a-l demersului de a-şi găsi perechea potrivită este visul meu profesional. Cred cu tărie că avem datoria faţă de noi înşine şi faţă de relaţie de a face tot posibilul ce depinde de noi de a vindeca relaţia existentă. Sunt convinsă că a pleca dintr-un parteneriat de iubire înainte de a face tot ce ţine de noi ca acesta să fie viu şi funcţional pentru noi şi pentru celălalt, nu ne poate duce la împăcarea şi liniştea interioară de a construi ceva viabil cu altcineva.  De aceea sunt terapeut de cuplu!

Luând în considerare faptul că avem nevoia (înscrisă în condul genetic) – conform teoriei ataşamentului – de persoane de referinţă ca bază de siguranţă în viaţă (în copilărie sunt de obicei părinţii, fraţii, familia extinsă în unele cazuri, iar în viaţa adultă este foarte adesea partenerul de viaţă). 

Pledoaria mea este pentru a face tot ce ţine de tine pentru a avea o relaţie de cuplu vie şi sănătoasă (dacă faci parte dintr-un cuplu) şi a face ce depinde de tine pentru a-ţi găsi omul potrivit alături de care să-ţi construieşti viaţa (dacă eşti încă singur).

Scopul meu în viaţa profesională este să ajut cât mai multe cupluri să-şi vindece relaţia de iubire şi cât mai mulţi oameni să-şi găsească cel  mai bun partener posibil pentru a trăi o relaţie fericită de lungă durată (dacă este încă în căutarea lui)!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *